Pomimo, że Kawa (Coffea arabica) to roślina pochodząca z Afryki, a dokładniej z tropikalnych jej części, to jej uprawa w domu wbrew pozorom nie jest trudna.

Kawa wymaga stanowiska widnego, ale nie bezpośrednio narażonego na promienie słoneczne. Idealna temperatura to 21-24 stopni Celsjusza. W okresie zimowego grzania warto roślinie zapewnić dodatkowe nawilżanie.

Najważniejsze w uprawie Kawy jest podłoże, gdyż to ono ma największy wpływ na zdrowotność rośliny. Wymagane jest podłoże bardzo żyzne, lekko kwaśne i dość lekkie. Najlepiej zastosować podłoże do cytrusów.

 

Podlewanie: wymagane jest stale wilgotne podłoże, ale nie zalane.

W naturze Coffea arabica jest rośliną bardzo wysoką. W warunkach mieszkaniowych nie przekracza jednak 2 m.

Po ok. 3-4 latach uprawy możemy spodziewać się owocowania. Jednak pomimo, że roślina jest samopylna, by wydała nasiona należy samemu zapylać ją za pomocą pędzelka. Owoce dojrzewają przez około 9 miesięcy od początku kwitnienia.

 

Kawowiec – czyli uprawa Kawy w domu

Dodaj komentarz