Mięta pieprzowaRodzina: Lamiaceae – Wargowe

Jest to dość spontaniczny mieszaniec mięt, który rzadko wytwarza nasiona. Rozmnażana jest głównie przez sadzonki. Jej liście są odwrotnie jajowate, brzegiem ząbkowane. Zimą roślina traci części nadziemne. Tworzy dwa rodzaje pędów: 1 – wzniesione ( na których zakwitają kwiatostany) oraz 2 – płożące.

Wykorzystywanym surowcem jest: ziele (herba) oraz liście (folium)

Główne związki zawarte w roślinie: olejki eteryczne, garbniki, gorycze

Właściwości: żółciotwórcze, pobudza działanie soków trawiennych, uspakajające

Zastosowanie:

– w lecznictwie: wzmaga apetyty, środek żółciotwórczy

– w kuchni: jako przyprawa

– w weterynarii: środek do przemywania ran

– w higienie osobistej: środek aromatyzowania past do zębów

 

 

 

Mięta pieprzowa – Mentha piperita
Tagi:                

Dodaj komentarz