Uzbierane surowce na przetwory zielne należy suszyć zawsze w cieniu, nie wolno ich wystawiać na promienie słoneczne. Suszyć można w formie pęczków lub rozsypanych na papierze. Surowce należy zbierać w dni pogodne ale nie w upały, najlepiej w godzinach porannych.

Wśród surowców, które są wykorzystywane na przetwory zielne wyróżniamy następujące części roślin:

  • Kora – Cortex to zewnętrzna warstwa tkanek, która sięga aż do miazgi. Otacza walec drzewny w korzeniach i   łodygach roślin.  Korę należy zbierać wczesną wiosną ( połowa – koniec marca), gdyż wtedy zawiera ona najwięcej substancji czynnych. Uzbieraną korę należy suszyć w temperaturze 45 – 50 stopni C.

Przykład: Kora dębu – Quercus Cortex

 

 

  • Korzenie – Radix:  to podziemny organ rośliny, który nie wytwarza liści. Korzenie wykopuje się w dwóch terminach: I – późną jesienią, po zakończeniu wegetacji oraz II – bardzo wczesną wiosną, przed rozpoczęciem wegetacji. Suszenie w temperaturze 35 – 55 stopni C. Temperatura suszenia zależna jest od zawartych w korzeniach substancji czynnych.  Gdy znajdują się w nich olejki eteryczne lotne to temperatura suszenia powinna wynosić 35 stopni C.

Przykład: Korzeń kozłka – Valeriane Radix

 

 

 

 

 

 

 

Przykład: Korzeń cykorii – Cichorii Radix

 

 

 

 

 

 

  • Kłącze – Rhizoma:  To rodzaj podziemnych łodyg, z których wyrastają korzenie właściwe. Należy zbierać w okresie spoczynku roślin (jesień lub bardzo wczesna wiosna). Suszenie w temperaturze 35 – 55 stopni C.

Przykład: Kłącze perzu – Agropyri Rhizoma

 

 

 

 

 

 

Przykład: Kłącze tataraku – Calami Rhizoma

 

 

 

 

 

 

 

  • Kwiat – Flox: należy zbierać  na początku kwitnienia. Suszenie w temperaturze 35 stopni C, zaraz po zbiorze. Suszenie cienką warstwą, jest to najbardziej wrażliwy surowiec.

Przykład: Kwiat wiązówki – Flos Ulmoviae

 

 

 

 

 

 

 

 

Przykład: Kwiat lawendy – Lavandula Flos

 

 

 

 

 

 

 

  • Kwiatostan – Iflorescentia: Zbiór należy prowadzić na początku kwitnienia. Suszenie całości.

Przykład: Kwiatostan kocanki

 

 

 

 

Przykład: Kwiatostan lipy – Tilicie Iflorescentia

 

 

 

 

 

 

 

  • Koszyczek – Anthodium: Zbiór na początku zakwitania

Przykład: Koszyczek rumianku – Chamomillia Anthodium

 

 

 

 

 

 

 

Przykład: Koszyczek nagietka – Calendulae Anthodium

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Ziele – Herba: To całe pędy roślin, będące w pełni rozwoju. Zbieramy na początku kwitnienia. Suszenie w temperaturze 35 – 45 stopni C.

Przykład: Ziele piołunu – Absinthii Herba

 

 

 

 

 

 

 

 

Przykład: Ziele dziurawca – Hyperii Herba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Liść – Folium: Organ rośliny, w którym zachodzą procesy oddychania. Zbiór na początku kwitnienia, chociaż są wyjątki. Suszenie w temperaturze 35 – 45 stopni C.

Przykład: Liść podbiału – Forfarae Folium

 

 

 

 

 

Przykład: Liść bobrku – Menyanthidis Folium

 

 

 

 

 

 

  • Pączki – Gemmae: Zawiązki liściowe tworzone przez roślinę. Zbiór końcem zimy, początkiem wiosny – nabrzmiałych pąków. Suszenie w temperaturze 35 – 45 stopni C.

Przykład: Pąki sosny – Pini Gemmae

 

 

 

 

 

 

 

  • Nasiona – Semen: Służą roślinom do rozmnażania, powstają z zalążków. Zbiór w okresie dojrzewania. Suszenie w temperaturze 45 – 50 stopni C.

Przykład: Nasiona wiesiołka – Oenoteare Semen

 

 

 

 

 

 

 

Przykład: Nasiona lnu – Lini Semen

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Owoce – Fructus: Owoce dzielą się na twarde i miękkie.

Przykład: Owoc kminku – Corvi Fructus

 

 

 

 

 

 

 

 

Przykład: Owoc głogu – Fructus Crataegi

Przetwory ziołowe
Tagi:        

Dodaj komentarz