Te szlachetne pnącza są uprawiana od dawien dawna, dają jedne z najsmaczniejszych owoców, a zarazem wykorzystywane są do tworzenia wyborowych trunków. Z tego też powodu powinny znaleźć się w każdym ogrodzie.

Winogrona mogą być uprawiane w polskich warunkach pomimo, że do niedawna uważało się, że nie jest możliwym otrzymanie tak pięknych, okazałych i smacznych okazów przypominających te z ciepłych krajów. W tej chwili istnieje szereg odmian umożliwiającym wyhodowanie dorodnych i zarazem smakowitych owoców.

Owoce tych winorośli można podzielić na deserowe i winne ale również znajdują się odmiany altanowe. Pierwszy rodzaj ma niezbyt soczyste owoce jednakże o bardzo smakowym, galaretowatym miąższu. Odmiany te nadają się idealnie o bezpośredniej konsumpcji jak i na soki. Owoce osiągają dość spore rozmiary, które są zebrane w okazałe grona. Odmiany deserowe nie są najlepszymi winoroślami do obsadzania wysokich pergoli, jednakże odpowiednio prowadzone dobrze sprawdzają się do podziału ogrodu. Winogrona te potrzebują troskliwej opieki, wymagają między innymi corocznego przycinania i ochrony przed mrozami. Pomimo, że odmiany na polskie warunki przystosowane są do dość sporych mrozów, należy je okrywać by ochronić je przed mroźnym wiatrem, który może uszkodzić pąki kwiatowe.

Wśród odmian deserowych można wyróżnić między innymi:

  • ‚Swenson Red’  – dojrzewające w połowie września, charakteryzujące się dość silną                              mrozoodpornością,
  • ‚New York Muscat’  – mrozoodporność, silny wzrost o średniej wielkości owocach

Odmiany winne są bardziej soczyste, sok z ich owoców zawiera cukry i kwasy organiczne, które są niezbędne do zajścia procesu fermentacji. Ciemne odmiany winogron posiadają w skórce owoców garbniki, które odpowiadają za nadanie smaku winom. Owoce winogron winnych są mniejsze, ale są bardziej odporne na choroby. Ich uprawa jest podobna do odmian deserowych.

Ostatnią grupą odmian są winorośla, altanowe, które są idealne na osłony i wysokie pnącza. Cechują się dużym i ładnym ulistnieniem, są stosunkowo odporne na duży mróz i choroby. Nie potrzebują tak troskliwej opieki jak poprzednie odmiany, a ich owoce nie są już tak smaczne. Jednakże grupa charakteryzuje się pięknym przebarwianiem liści w okresie jesiennym i zapachem niektórych odmian.

Wyróżniamy tu:

  • Winorośl amurska ( Vitis amurensis)
  • Winrośl japońska (Vitis coignetiae)   

 

Już niebawem artykuł jak sadzić i pielęgnować winogrona w dziale Porady

Winogrona – Jesienne przysmaki

Dodaj komentarz